Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Aanschaf 

Berichtdoor Lode op vr 30 maart 2012, 17:19

Hierbij een aantal handige tips voor startende roggenhouders.


 1. Onderzoek
  Koop niet inpulsief roggen. Zoek zoveel mogelijk informatie over de zorg van roggen. Een boek dat hierbij goed kan helpen is "Freshwater Stingrays from South America" een Engelstalig boek geschreven door Dr. Richard Ross en gepubliceerd door Aqualog. Het boek geeft veel informatie over de zorg van roggen. Het boek is al wat ouder, maar nogsteeds het beste wat er te koop is (ondanks enkele onjuiste aannames en met name onjuist soortbeschrijvingen). Op het forum is veel extra actuele informatie te verkrijgen.

 2. Toewijding
  Draag er zorg voor dat je werkelijk de tijd en toewijding hebt die roggen nodig hebben. Met goede zorg kunnen roggen wel 20 jaar of ouder worden en afhankelijk van de soort groeien tot wel 50 cm of groter. Roggen zijn daarnaast grote eters en hebben een groot aquarium nodig. De maandelijkse kosten voor voer en energie kunnen dan ook aardig oplopen. Houd hier rekening mee voordat een rog aangeschaft wordt.

 3. Aquarium inrichting
  Koop de juiste maat aquarium. De minimum grootte voor zelfs de kleinste pups is 350 liter. Hoe groter de bak hoe gelukkiger de rog. Bodembedekking is persoonlijke voorkeur. Zand of fijn grind zijn ideaal. Maar ook een kale bodem is mogelijk. Licht is tevens afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Al houden roggen over het algemeen van wat minder felle verlichting. Met GroLux lampen komen gekleurde roggen over het algemeen het beste tot hun recht, zwarte roggen komen mooi uit bij lampen met hoge Kelvin waardes (6500+). Het is belangrijk dat de elektrische verwarming een beschermingshuls heeft, aangezien roggen zich makkelijk verbranden. Bak versiering, hout, planten etc. zijn ook naar persoonlijke voorkeur als het maar ronde hoeken heeft, zodat de roggen zich er niet aan kunnen beschadigen. Over het algemeen slopen roggen alle planten. Wel houden (zeker jonge roggen) van een schuilplek of een laagje zand om zich in te graven.

 4. Filtratie
  Zorg voor een correcte filtratie. Koop een filter met grote overcapaciteit t.o.v. de aquarium inhoud. Roggen eten grote hoeveelheden en vervuilen het water dus sterk. Om deze reden is het dan ook essentieel dat het aquarium goed is ingedraaid. Ook goede stroming door de bak is belangrijk. Gebruik hiervoor een stromingspomp of een sterke luchtpomp. Roggen houden van stromend water.

 5. Water kwaliteit
  In grote lijnen zijn de waterwaardes: nieuwe wildvang pH tussen de 6,5 - 7,0. Eenmaal geacclimatiseerd kunnen roggen een pH tussen de 6,0 - 8,5 verdragen. Stabiliteit van de pH is echter zeer belangrijk, fluctuaties wordt slecht getolereerd. Ammonia: 0 ppm, Nitriet: 0 ppm, Nitraat: <20 ppm. Wekelijks (of vaker) water verversen is een must om de waterwaardes goed te houden. Temperatuur tussen de 27 en 30 graden. Zuurstofrijk water is zoals voor alle roofvissen ook zeer belangrijk.

 6. Voeding
  Als roggen eenmaal geacclimatiseerd zijn eten ze een grote verscheidenheid aan voedsel. Voor een jonge of wildvang rog zijn levende rode muggelarven, tubifex en regenwormen goed voedsel om het eten op gang te brengen. Voor overige voeding zie: index.php?i=content&mode=voeding

 7. Bijvissen
  De algemene regel is, elke vis die niet in de bek van de rog past. Roggen zijn echter gevoelige "fragiele" vissen waarbij niet zomaar elke agresieve roofvis kan, waardoor de rog gestrest of verwond raakt. Nieuwe wildvang kan in eerste instantie het beste alleen gehouden worden om aan de nieuwe omgeving te wennen. Als eenmaal gegeten wordt en het lichaamsgewicht toeneemt kunnen roggen het beste met andere roggen gehouden worden (soms triggert het eten van de ene rog ook de andere) aangezien roggen sociale dieren zijn. Door het sociale karakter is het beter om roggen minimaal met z'n tweeen te houden.

 8. Het kiezen van de juiste rog
  De veel voorkomende zogenaamde "teacup" roggen (meestal de P. reticulata) zijn juist minder geschikt voor de beginner, door hun gevoeligheid. Ook is het niet slim om als beginner hele jonge wildvang roggen te kopen van rond de 10 cm, aangezien deze zeer gevoelig zijn en lastig aan het eten te krijgen zijn zonder ervaring. De beste beginners rog in de sterke en minder gevoelige P. motoro of P. leopoldi. De laatste is echter vrij prijzig, waardoor de motoro waarschijnlijk de beste optie is. Nakweek is vaak ook een betere keuze, omdat deze dieren al goed voer eten en minder snel gestressed zijn.

 9. De aanschaf
  Koop nooit een rog die niet eet. Een gezonde rog accepteerd altijd voedsel. Vraag aan de winkel of ze de rog willen voeren. Een goede winkel is altijd bereid dit te doen. Kijk of de rog gezond is; lekker actief, een dikke staart en geen ingevallen bekken (twee botten zijn dan zichtbaar aan elke kant van de staart aan de basis waar de staart aan de disk is verbonden). In het ergste geval heeft de rog een ingevallen voorhoofd. Koop nooit een rog die niet eet of een ingevallen hoofd heeft. Het idee om deze rog te "redden" en wel aan het eten te krijgen loopt vaak uit op een dode rog en een teleurgestelde koper. Voorbeeld van een uitgemergelde rog:

  --- foto ---

 10. Transport
  Zorg ervoor dat een rog een paar dagen niet heeft gegeten voordat deze getransporteerd wordt (afhankelijk van de grootte van de rog tussen de 1 en 4 dagen). Het beste kan de rog in een grote zak worden geplaatst welke in een tempex box geplaatst wordt om de temperatuur stabiel te houden. De zak dient voor ongeveer 1/4 gevuld te worden met water uit het aquarium en 3/4 met puur zuurstof. Afhankelijk van de duur van het transport kan ook gekozen worden voor een luchtsteen die wordt gevoeld door een luchtpomp op batterijen. Om het water op temperatuur te houden kan gekozen worden voor een zogenaamde "heatpack".

 11. Acclimatiseren van een rog
  Een rog kan niet zomaar in het aquarium geplaats worden. Het handigst is om de bak/zak waarin de rog is vervoerd voor 1/3 leeg te maken en daarna een luchtslangetje in het aquarium te hangen en hiermee langzaam aquariumwater in de bak/zak te hevelen. Als de bak/zak na ongeveer een uur weer vol is, kunnen de roggen worden overgeplaatst. Bij sterk vervuild transportwater is het beter de rog direct in het aquarium te plaatsen en niet te acclimatiseren. Om de roggen extra rust te geven is het vaak verstandig om de eerste dagen het licht uit te laten in de bak.

 12. Medicatie
  Gebruik geen medicatie tenzij echt noozakelijk. Indien medicijnen gebruikt gaan worden, vraag dan eerst op het forum na welke veilig zijn voor roggen. Een lijst met veilige medicamenten is hier te vinden: index.php?i=257. Soms helpt het om maximaal 0,5% zout toe te voegen en de temperatuur tijdelijk te verhogen naar 30 - 32 graden. Zorg wel dat het (jodium vrije) zout eerst goed is opgelost in water voordat je het aan het aquarium toevoegd.

 13. Giftige stekel
  De staart van zoetwater roggen hebben een stekel die giftig is. Professionele hulp is in principe bij elke roggensteek noodzakelijk, om er zeker van te zijn dat er geen gifresten zijn achtergebleven op de plaats van de wond, door achtergebleven huidresten of afgebroken delen van de stekel. Hoe te handelen bij een steek van een rog is hier beschreven: viewtopic.php?f=9&t=96. Probeer alle afgeworpen stekels direct uit de bak te verwijderen, deze kunnen soms problemen veroorzaken.

 14. Aanvullende informatie is o.a. hier te vinden: viewtopic.php?f=9&t=386. Uiteraard kunnen op http://www.roggenforum.nl alle vragen en/of onduidelijkheden uitvoerig besproken worden.Kleinste roggensoort en aquariumgrootte
Veelgestelde vragen zijn "Wat is de kleinste roggensoort, wat is de goedkoopste roggensoort, wat is de "makkelijkste" roggensoort en wat is de minimum grootte voor het aquarium?"


 • Kleinste roggensoort: P. hystrix en P. scobina (voor meer informatie zie de roggen database)

 • Goedkoopste roggensoort: P. reticulata

 • Minimum aquarium grootte: 150x70x50 (lxbxh) is het absolute minimum voor het houden van bovengenoemde roggensoorten. Vrouwelijke P. hystrix en P. scobina kunnen uiteindelijk een diskgrootte* van 35-40 cm krijgen, bij dat formaat is 180x90x60 het absolute minimum qua aquariumgrootte (groter is altijd beter)

 • "Makkelijkste" roggensoort: De P. motoro is een betaalbare en sterke rog, waardoor dit een goede beginnersrog is. Probleem is alleen het uiteindelijk grote formaat van deze roggen soort (~70 cm disk *), waardoor zeer grote aquaria nodig zijn


* Diskgrootte wordt zo gemeten:

--- foto ---

Geslachtsonderscheid
Mannetjes hebben 2 claspers, deze zijn gepositioneerd naast de staartaanzet. Afhankelijk van het soort rog zullen na ongeveer 1 tot 3 jaar de claspers in een korte tijd enorm groeien, hierna zullen de claspers "openrollen" en worden mannetjes roggen geslachtsrijp. Beginnende roggenhouders zullen over het algemeen jonge roggen kopen, hierbij zien de claspers er zo uit:

--- foto ---

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 61 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 58 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 747 op zo 28 okt 2018, 08:11

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106935
Totaal aantal onderwerpen 6585
Totaal aantal leden 1642
Ons nieuwste lid is Tjabo

Topics Calendar

april 2019

S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Afbeelding
cron