Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Ziekte en medicatie 

Berichtdoor Lode op zo 05 feb 2012, 22:53

Klik op een plaatje om naar het betreffende ziekteprofiel te gaan
Bacteriele Infecties

Externe parasieten

Interne parasieten

Schimmel infecties


Om problemen te vermijden dienen enkele belangrijke richtlijnen gehanteerd te worden bij het gebruik van de medicatie.
 • Lees altijd eerst voor gebruik zorgvuldig de bijsluiter en volg deze nauwkeurig.

 • Wijk niet af van de aangegeven doseringen.

 • Maak de kuur altijd af, ook als de ziekteverschijnselen al verdwenen zijn. Dit voorkomt resistenties, waardoor een latere optredende ziekte altijd moeilijker te bestrijden is, tenzij de bijsluiter anders voorschrijft.

 • Controleer tijdens de behandeling het gedrag van de vissen, omdat medicijnen soms giftige reacties bij een slechte waterkwaliteit kunnen veroorzaken. Indien nodig dient dan het water ververst te worden.

 • Verwijder altijd adsorberende filtermaterialen, zoals koolstof, zeoliet en kunstharsen uit het filter. Deze kunnen de actieve stoffen uit het medicijn binden en un werkzaamheid verminderen of te niet doen.

 • Zet een het UV filter uit, indien aanwezig.

 • Zorg voor voldoende zuurstof tijdens de behandeling. Zeker als de kieuwen besmet zijn, hebben de vissen meer zuurstof nodig dan normaal.

 • Gebruik nooit meer dan één medicijn tegelijkertijd. Dit kan slechts in sommige gevallen en is dan ook in de bijsluiter vermeld.

 • Let op, de werkzaamheid en werkingsduur van medicijnen zijn sterk afhankelijk van de watertemperatuur. In kouder water is het medicijn langer werkzaam maar de ontwikkeling van de parasieten verloopt ook langzamer. De incubatietijd van de parasieten die diverse ontwikkelingsstadia doormaken wordt daardoor ook langer. Het medicament dient in ieder geval werkzaam te blijven gedurende de hele incubatietijd.

Meestal ontstaan tijdens een parasitaire infectie secundaire infecties door bacteriën en schimmels. Omdat verschillende medicijnen bij elkaar giftige reacties kunnen teweeg brengen is het dringend aan te bevelen geen preparaten met elkaar te combineren. Gelukkig kunnen de secundaire infecties vaak met de medicijnen, waarmee de eigenlijke oorzaak bestreden kan worden, ook bestreden of temminste afgeremd worden, zodat deze weinig of geen schade aan de vissen kunnen berokkenen. Ook de snelheid waarmee een bepaalde infecties zich uitbreidt is een belangrijke maatstaf. Bacteriën bijvoorbeeld breidden zich in de regel sneller uit dan wormen en eencellige parasieten. Deze dienen dus ook het eerst te worden behandeld. De volgorde van behandeling is dan ook meestal:

 1. eerst de bacteriële infecties,

 2. dan de eencellige,

 3. als laatste de parasieten als wormen, bloedzuigers en karperluizen.

Kogelvissen kunnen ziek worden door diverse factoren:
 • Crustacea (schaaldiertjes)

 • Helminths (parasitaire wormen)

 • Protozoa (eencellige parasieten)

 • Virussen, bacteriën en schimmels

 • Verwondingen, vergroeiing en overig

Let op: Roggen kunnen niet tegen alle medicijnen die bij andere vissensoorten goed werken. Het gebruik van medicijnen die op deze website worden aangegeven is geheel op eigen risico en kan het beste in overleg met een arts worden toegepast!

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: Ebony (36)

Wie is er online

Er zijn in totaal 26 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 23 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

april 2023

S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Afbeelding
cron