Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Arowana's, de voeding

Alles over arowana's uit Amerika, Azie, Afrika en Australie
Topic Rating:
  • Not rated
  

Arowana's, de voeding

Berichtdoor Haiko » za 01 maart 2008, 11:56

Voeding is voor alle dieren belangrijk. In de natuur zorgen arowana’s, net als alle andere dieren, goed voor zichzelf.
Zoals de meeste mensen wel zullen weten zijn arowana’s echte roofvissen. De lichaamsvorm verraadt al dat deze vissen gemaakt zijn voor het jagen aan het oppervlak en zelfs boven water. Met de grote naar boven gerichte bek maakt een arowana korte metten met dieren aan het wateroppervlak en in bomen en struiken boven het water. Met de krachtige staart kan genoeg kracht gegenereerd worden om wel 2 meter hoog uit het water te springen.
In het wild eten arowana’s zo’n beetje alles wat in de enorme bek past. Vogels, kleine knaagdieren, insecten maar ook vissen zijn zeker niet veilig voor de snelle arowana’s.

In het aquarium kan het natuurlijke jacht gedrag van de arowana natuurlijk niet goed tot uiting gebracht worden. We proberen allemaal om de vis zo min mogelijk te laten springen om beschadigingen te voorkomen. Toch is het zeer belangrijk om je vissen goed te voeren. Het leven in gevangenschap maakt dat elk huisdier afhankelijk is van wat de eigenaar hem voorschotelt. Om optimale groei en gezondheid te verkrijgen is gevarieerd voeren van belang. Bij Aziatische arowana’s is dit extra van belang om een zo goed mogelijke kleuring van het dier te verkrijgen.

Hieronder zullen de verschillende voeders besproken worden die voor arowana’s gebruikt kunnen worden.

Meelwormen en Morio wormen
Meelwormen en morio’s zijn een zeer goed voedsel voor arowana’s. Meelwormen zijn vrij klein met een lengte van 2-3cm en morio’s zijn de grotere broers die wel 6cm lang kunnen worden.
Deze voerdieren bevatten veel eiwitten, vet en verschillende vitaminen en mineralen waardoor de groei en weerstand van de vis verhoogd wordt. Wat deze dieren helemaal super goed voer maakt is het feit dat ze goedkoop zijn en dat men ze nog eens extra vitamines of kleurstoffen voor de vis kan voeren. Door de morio’s en meelwormen met bijvoorbeeld sinaasappel te voeren, verhoogt men het vitamine C gehalte in de voederdieren wat uiteraard goed is voor de arowana. Wortel is een veel gebruikt voer voor morio’s en meelwormen vanwege het aanwezige caroteen. Deze stof verhoogt de rode kleuring van de arowana.

Het enige nadeel van morio’s is de hardheid van het exoskelet. Jonge arowana’s hebben nog geen zeer sterk maagzuur waardoor ze morio’s niet kunnen verteren. Hele jonge arowana’s kan men dus beter geen morio’s voeren maar gewoon meelwormen die wel goed verteerd kunnen worden. Het afknippen van de kop maakt het mogelijk om morio’s te voeren als de arowana’s wat groter zijn. Vanaf een cm of 25-30 is het helemaal veilig om levende morio’s te voeren.

Morio’s en meelwormen zijn te verkrijgen bij hengelsportzaken, dierenwinkels en sommige online winkels.

1.jpg


Gewone wormen
Wormen zijn een zeer eiwit-, vitamine- en mineraalrijk voer voor vissen wat door bijna elke vis wel gegeten wordt. Weinig roofvissen zullen een worm laten liggen. Deze dieren zijn makkelijk te verkrijgen bij wormen kwekerijen en hengelsportzaken.
Wormen worden verkocht met aarde. In bakjes met aarde kunnen ze vele weken goed blijven mits ze koel bewaard blijven.

2.jpg


Visjes
Levende vissen bevatten alle voedingsstoffen die een roofvis nodig heeft om te groeien.
Het voeren van levende vis is, naast dat het gezond is voor rovers, ook een goede vorm van beweging. Het jagen houdt de arowana’s scherp en actief.

Helaas is het voeren van levende vis duur en een lastige zaak vanwege de kans op ziektes. Wanneer men zeker wil zijn dat de te voeren vissen niet ziek zijn moeten ze eerst een aantal weken in quarantaine geplaatst worden.
Let op: het regelmatig voeren van goudvis is niet goed voor arowana’s. Goudvissen bevatten veel vet en thiaminase wat de opname van thiamine (vitamine B1) tegen werkt door het af te breken voor het opgenomen kan worden.

Naast levende vissen zijn er ook verschillende diepvries visjes die als voer gegeven kunnen worden. Denk aan spiering. Ik voer zelf ook wel voorns. Deze vang ik gewoon in de sloot en vries ze dan in voor een aantal dagen. Deze voorns bevatten zeer veel voedingsstoffen en door het vriezen is de kans op ziektes zeer klein. Ik verwijder altijd wel even de schubben omdat het anders zo'n zooitje geeft in de bak.

3.jpg


Kikkers
Kikkers zijn in het wild een van de favoriete en meest gegeten dieren door arowana’s.
Kikkers bevatten veel eiwitten, calcium, weinig vet en een kleine kans op ziektes voor de vis. Veel arowana fans zien kikkers dan ook als het ideale voer voor arowana’s. In Azië worden kikkers speciaal op grote schaal gekweekt als visvoer; de zogenaamde BullFrogs. Helaas is het in Nederland niet zo makkelijk om aan kikkers te komen behalve door de diverse kikkersoorten in het slootje achter het huis te vangen. Deze zijn in Nederland echter bedreigd en dus verboden te vangen. Neemt niet weg dat het zeer goed voer is.

4.jpg
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Voeding voor Arowana's

Berichtdoor Haiko » za 01 maart 2008, 11:58

Krekels
Krekels bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen en worden als voer gebruikt voor veel reptielen, vogels en vissen. Het grote voordeel van krekels is dat ze, net als meelwormen en morio’s, gevoed kunnen worden met extra vitaminen of kleurstoffen.
Krekels zijn een van de voederdieren die geen enkele arowana kan laten gaan. Wanneer een arowana geen krekels wil eten is de kans groot dat er wat mis is met de vis.
Krekels zijn in vrijwel elke dierenwinkel te koop of online te bestellen. Ze zijn ook makkelijk thuis te kweken.

5.jpg
5.jpg (15.88 KiB) 12644 keer bekeken


Sprinkhanen
Voor sprinkhanen geldt het bovenstaande verhaaltje over krekels. Het zijn zeer goede voederdieren die geen arowana kan laten liggen.

6.jpg


Kakkerlakken
Kakkerlakken worden door mensen vaak niet echt gewaardeerd maar door een arowana des te meer. Arowana’s zijn verzot op kakkerlakken. Het zijn zeer goede voedseldieren die veel eiwitten, vitamines en mineralen bevatten. In Azië kweken veel viskwekerijen zelf kakkerlakken om ze te voeren aan hun vissen. In Nederland worden ook kakkerlakken verkocht bij dierenwinkels die een uitgebreide reptielen afdeling hebben. Kakkerlakken die men zomaar zelf kan vinden zijn niet geschikt om te voeren vanwege de mogelijkheid op pesticiden en opgenomen vervuilende stoffen.

7.jpg


Duizendpoten
Duizendpoten worden in Azië wel gebruikt als voer voor arowana’s vanwege hun rijke samenstelling aan voedingsstoffen. Ze zijn echter in Azie al duur om te voeren en ik heb ze persoonlijk nog nooit gezien bij een dieren of aquariumwinkel als voederdieren.
Wanneer men duizendpoten wil voeren, zorg er dan voor dat men weet welke soort het is en dat deze soort niet giftig is. Er bestaan duizendpootsoorten die scherpe klauwen hebben en erg giftig zijn.

8.jpg


Garnaal
Garnaal is ook een goed voer voor arowana’s wat veel eiwitten bevat. Je kunt garnalen zeer makkelijk verkrijgen bij bijvoorbeeld de supermarkt of groothandel. Ze zijn ook nog eens redelijk goedkoop. Er bestaan gepelde en ongepelde garnalen. Garnalen worden als voer gebruikt voor vele soorten (roof)vissen.
Wildvang garnaal bevat natuurlijke roze kleurstoffen zoals astaxanthine. Deze kleurstof bevordert op lange termijn ook de rode/roze kleur van arowana’s.

9.jpg


Mossel en Kokkel
Wederom een goed voer uit de zee. Mossels en kokkels bevatten net als garnaal veel voedingsstoffen en zijn een goed voeder voor vele vissoorten. Mossels worden door veel vissen wel snel gegeten maar bij kokkels lijkt het meer een leerproces.
Beide zijn redelijk makkelijk te verkrijgen. Bij supermarkten kan men al kleine verpakkingen kopen maar deze zijn duur. In kilo verpakkingen via de groothandel is het vrij goedkoop.

Afbeelding


Muizen
In het wild zullen arowana’s het niet nalaten om kleine knaagdieren te pakken. In een aquarium kunnen deze dieren dus ook prima gevoerd worden. Dit is echter wel een voer wat als afwisseling gebruikt kan worden maar niet als hoofdvoer gegeven moet worden. Muizen bevatten veel meer vetten dan bijvoorbeeld vissen en deze zijn lastiger af te breken voor vissen. Daarnaast geeft een muis uiteraard wel een rommeltje in het water. Ik voer zelf af en toe diepvries muisjes (pinkies) van de dierenwinkel. Deze zijn nog klein en worden in 1x naar binnen gewerkt. Muizen zijn vaak redelijk groot en geven dus veel haar af wanneer ze opgegeten worden; houdt hier rekening mee. Daarnaast kunnen levende muizen de arowana beschadigen als de vis het dier niet doodmaakt voordat het opgegeten wordt. Denk aan krabben in de mond en keel van de vis.

10.jpg


Pellets
Er zijn vele soorten pellets op de markt. Pellets bevatten super veel voedingsstoffen en zijn erg geconcentreerd. Het zijn dus zeer goede voedingsbronnen. Vaak is het lastig om roofvissen zover te krijgen dat ze pellets eten omdat dit iets wat ze in de natuur natuurlijk niet krijgen. Na enig trainen is het echter goed mogelijk om een arowana de voedzame korrels te geven. Mijn Zwarte arowana eet alle onderstaande pellets terwijl mijn Aziatische arowana geen pellets wil eten.

11.jpg
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor nella » ma 05 okt 2009, 17:16

geweldig mooi topic, lekker compleet.
maar ik mis nog wel iets ...
gevogelte....kip

mijn arowana was vreselijk gek op kip

groetjes peter
als een vis sterft is het meestal zijn baas die hem bederft......
Avatar gebruiker
nella
Actief lid
 
Berichten: 34
Geregistreerd: wo 03 jun 2009, 23:14
Woonplaats: Driebergen

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor Lode » ma 05 okt 2009, 18:29

Geef je de kip rauw Peter?
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
 
Berichten: 12218
Geregistreerd: vr 15 feb 2008, 17:54
Woonplaats: Meerkerk

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor Bobbie » ma 05 okt 2009, 18:37

Kip vervuild je water wel erg hoor... Ik zou het niet doen. Zelfs een Muis maakt je water al smerig
Avatar gebruiker
Bobbie
Actief lid
 
Berichten: 3554
Geregistreerd: za 27 dec 2008, 16:55

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor Erik » ma 05 okt 2009, 20:44

Ik zou een kip ook zeker niet rouw voeren... Aan de andere kant, eendagskuikens?
19x Black Diamond Leopoldi F2 (pups)
Avatar gebruiker
Erik
Actief lid
 
Berichten: 6453
Geregistreerd: ma 03 maart 2008, 12:54
Woonplaats: Ridderkerk

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor nella » di 06 okt 2009, 18:13

Lode schreef:Geef je de kip rauw Peter?


ja, ik geef de kip rauw ja.
gewoon een kip filleetje paar stukken eraf snijden,
als je arowana het eenmaal gegeten heeft , en er bekend mee is worden ze er helemaal wild van.

en van kleine stukken (1 haps stukken ) word je water ook niet vies
en natuurlijk af en toe eens voeren, niet elke dag .....

(je kan het natuurlijk ook even koken als je dat veiliger vind,
maar in de natuur komt dat ook niet voor ...... :D

Edit:
p.s. mijn arowana at ook veel groenten.
komkommer , sla , tomaat ,kikker erwten , sperciebonen.

maar dat at hij alleen als hij honger had , niet als hij net kipfilet had gehad ...
als een vis sterft is het meestal zijn baas die hem bederft......
Avatar gebruiker
nella
Actief lid
 
Berichten: 34
Geregistreerd: wo 03 jun 2009, 23:14
Woonplaats: Driebergen

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor Erik » di 06 okt 2009, 20:13

Maar van gekookte kip wordt je water wel viezer denk ik?

Groente? Een zilveren Aro zeker...
19x Black Diamond Leopoldi F2 (pups)
Avatar gebruiker
Erik
Actief lid
 
Berichten: 6453
Geregistreerd: ma 03 maart 2008, 12:54
Woonplaats: Ridderkerk

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor Kialdajo » ma 01 maart 2010, 14:47

Afgelopen zaterdag een voedermuisje gegeven, dochters uit de buurt en de Arowana heeft gesmikkeld, geen rommel in de bak gelukkig.

Voordat de muis in het water kwam, hing met voorpootjes boven het water, maakte de Golden Aro met 1 klap een einde aan de muis. De muis werd uit mijn handen getrokken.. Eerst nog 1 keer uitgespuwd om vervolgens met de achterzijde als eerst naar binnen. Vervlgens nog 5 minuten rond gezwommen met voorpootjes en kop uit zijn bek stekend om vervolgens met 2 x slikken weg te werken.

Niet te vaak geven maar 1 x per 2 maanden gaat er vast wel eentje in.

:-)
Motoro 2.2
Satanoperca Daemon 1.1
Crenicichla Lenticulata 1.1
Avatar gebruiker
Kialdajo
Actief lid
 
Berichten: 185
Geregistreerd: do 12 nov 2009, 09:27
Woonplaats: Nijkerk

Re: Arowana's, de voeding

Berichtdoor Erik » ma 01 maart 2010, 15:17

Heb je de muis levend gevoerd of waren het diepvriesmuizen?
19x Black Diamond Leopoldi F2 (pups)
Avatar gebruiker
Erik
Actief lid
 
Berichten: 6453
Geregistreerd: ma 03 maart 2008, 12:54
Woonplaats: Ridderkerk

Volgende

Keer terug naar Arowana's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

cron