Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Profielen van Arowana's, Meervallen, Cichliden en overige (roof)vissen
Topic Rating:
  • Not rated
  

Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Berichtdoor Lode » vr 03 jul 2009, 13:25

De Polypterus is een vissoort die door heel Afrika word gevonden. Door de vele gebieden en riviersystemen in Afrika zijn er verschillende soorten en variaties van die soorten ontstaan door evolutie.

Andere namen voor de Polypterus zijn onder andere, Bichir, Kwastvin Snoek, Kwastvin Aal, en Draken Aal. Over het algemeen is de Polypterus een lang gevormde vissoort die mensen erg doet denken aan een hagedis. Alle vinnen aan de onderzijde, behalve de anaal vin, bevinden zich op de plek waar je bij een hagedis de poten zou verwachten. Eén van de kenmerkende eigenschappen van de Polypterus, en waarschijnlijk de reden voor de naam draken aal, is dat ze een hele rij rug vinnen hebben, meestal tussen de 7 en 16, afhankelijk van soort. Dit lijkt erg op de typische Chinese Draken.

In en onder de basis van de anaal vin vind je hun geslachtsorganen, en het is juist aan de anaal vin te zien welk geslacht de dieren zijn. Bij de mannetjes zijn de anaal vinnen dik en gespierd, bij de vrouwtjes zijn de anaal vinnen klein en dun.

De Polypterus is een oervis, die bestaat al miljoenen jaren en net zoals veel oudere vissen heeft deze vis de mogelijkheid om lucht van boven het water te ademen. Het is dus belangrijk om het water oppervlakte niet te blokkeren met planten als je Polypterus wil houden. Door dit mechanisme is het mogelijk voor de Polypterus om buiten het water uren te kunnen leven.

Een Kwastvin snoek heeft door de slangachtige vorm van zijn lichaam de mogelijkheid om veel kracht te zetten om bijvoorbeeld de kleppen van een aquarium af te duwen en eruit te klimmen. Dit samen met de mogelijkheid om buiten het aquarium te kunnen leven voor aantal uren maakt verhalen over verdwijnende polypterusen niet ongemeen. Vaak worden de missende vissen weken later gevonden aan de andere kant van de kamer achter een koelkast of bank, nadat het rottende lichaam erg begon te stinken. Dus als je bichir verdwijnt, kun je het best snel opzoek gaan want de kans is groot dat hij nog leeft als je hem weer in het aquarium zet.

Alle Polypterus soorten behoren tot twee basis categorieën. De boven- en onderkaak soorten, bij de bovenkaak soort is de bovenkaak iets langer dan de onderste waardoor de mond naar beneden opent, bij de onderkaak soort is dit het tegenover gestelde. Over het algemeen zijn de onderkaak soorten veel groter dan de bovenkaak soorten. Overigens hebben deze ook een veel grotere mond. De vorm van hun mond heeft ook veel te maken met het voer wat ze in het wild eten. De onderkaak soorten die hun mond naar boven opent jagen meer op levende vissen door te wachten tot een vis boven hun neus voorbij zwemt en dan toe te slaan. De bovenkaak soorten houden zich meer bezig met het eten van dood voer wat zich op de bodem bevindt. Hier onder vind je profielen van de verschillende soorten en variaties.

Onder-Kaak Soorten

Polypterus Bichir Lapradei
De Polypterus Bichir Lapradei is de meest voorkomende soort van de onderkaak Polypterus. Zoals eerder gezegd, de onderkaak soorten worden over het algemeen een stuk groter dan de bovenkaak soorten. Deze Lapradei is geen uitzondering en kan tot zo’n 80cm groeien.

De kleuren van de Lapradei zijn meestal van grijs tot grijs/groen. De patronen variëren ook, soms zijn ze gewoon egaal grijs, als er wel patronen zijn dan zijn het meestal donkere horizontalen strepen van net achter het hooft tot zo’n tweederde van het lichaam waar de strepen af brokkelen tot onregelmatige vlekken en strepen. De Lapradei heeft een grote bek maar zijn vaak erg lui en jagen niet echt actief. Op de rug ontstaan er tussen 13 en 17 rugvinnen.

De Lapradei komt eigenlijk in alle wateren van West-Afrika voor, maar er ontstaan wel subtiele kleurvariaties qua gebied. De Lapradei wordt nu ook massaal commercieel gekweekt en het is dus geen moeilijke vis om te vinden. Al zijn de nakweek vissen vaak egaal grijs van kleur.

Polypterus Endlicheri Endlicheri
De polypterus Endlicheri, ook wel Saddled bichir, is een hele populaire soort geworden. De vissen zijn in kleine formaten erg eenvoudig te vinden, al zijn ze in groot formaat redelijk zeldzaam. Ze worden maximaal zo’n 95 cm, maar tenzij je ze wildvang zo groot koopt worden ze in het aquarium meestal niet groter dan 60 cm.
De Endlicheri doet altijd denken aan de amazone krokodil qua vorm maar ook qua patroon. De kleur van de Endlicheri is wit/licht bruin soms grijs met 4 tot 5 donkere (bijna zwarte) verticale strepen. De strepen zijn onregelmatig in vorm maar het lichtere stuk tussen de strepen heeft vaak een vage vorm van een paardrijdzadel. Dat is ook de reden dat ze de Saddled Bichir worden genoemd. De Endlicheri wordt over het algemeen erg breed, vooral als ze voorbij de 40 cm komen. Een vis van 60 cm kan vaak op het dikste punt bijna 10cm breed zijn.
De Endlicheri komt in veel delen van Afrika voor zoals Nigeria, Lake Chad, Guinea, en de Witte Nijl. Net zoals de Lapradei hebben alle gebieden een subtiele kleur variatie. Er zijn ook veel kweekvarianten van de Endlicheri, maar zoals altijd met gekweekte Bichirs, zijn de meeste niet mooi van kleur, er zijn wel een paar soorten die het waard zijn om op te noemen. De platinum, Short Body, sp. Stegosaurus zijn allemaal mooie kweek varianten van de Endlicheri. Hier onder staan foto’s van deze varianten.

Polypterus Endlicheri Congicus
De Polypterus Endlicher Congicus is familie van de Endlicheri, maar komt van een heel ander gebied en is dus een ander soort. De Congicus is misschien wel de grootste van alle Polypterus qua massa. De Polypterus Bichir Bichir wordt het langst maar de Congicus word veel dikker. De vis wordt maximaal iets groter als de Endlicheri (ongeveer 100 cm) maar is ook de enige soort die in een aquarium ook zo groot kan worden. Deze soort groeit heel erg snel en zal binnen 2 jaar al rond de 60-70 cm zitten als je goed voert en regelmatig water ververst. Deze vis is nog redelijk zeldzaam maar wordt steeds meer geïmporteerd.

De Congicus is qua vorm hetzelvde als de Endlicheri al is de kop iets puntiger. De kleur van de Congicus is een crème bruine tot grijze kleur met verticale strepen die erg veel lijken op de strepen van de Weeksii. Net zoals alle Bichirs is de onderzijde zo goed als blank. De Congicus is de meest actieve jager van de onderkaak Polypterusen. Een karakteristieke eigenschap van de Congicus is dat de rugvinnen het verst naar voren staan van alle soorten, tot zover als net boven de borst vinnen. Deze soort zal voervisjes actief achtervolgen om vervolgens keihard aan te vallen, de bek is erg groot dus er kunnen verbazingwekkend grote vissen in.

Deze vis komt alleen voor in de Kongo Rivier en het Tanganyika meer net zoals de Ornatipinnis. De Congicus word niet gekweekt en daarom blijven ze redelijk zeldzaam.

Polypterus Ansorgii
De Polypterus Ansorgii, ook wel Guineanse Bichir, is net zoals de Teugelsi één van de “Holy Grails” van de Polypterus. Ze zijn heel moeilijk te vinden en worden vaak ook fout geïdentificeerd als P. Bichir Bichir of P. Bichir Lapradei. Ze zijn ook echt zeldzaam en kosten een heleboel geld. De maximale maat is nog onbekend, de websites zeggen dat ze maar 30 cm worden maar er zijn foto’s te vinden van vissen die dicht bij de meter zijn.

De Ansorgii lijkt qua kleur het meest op de Lapradei en de Bichir Bichir. Het patroon lijkt ook veel op de Lapradei, alleen breken de horizontale strepen al na een kwart tot een derde van de lichaamslengte. En in plaats van vage strepen en lijnen breekt het af naar grote donkere vlekken die richting de staart steeds dichter bij elkaar komen. De Ansorgii heeft 12 tot 15 rugvinnen. Over het gedrag kan er nog niks concreets worden gezegd, al ben ik van plan er één te kopen dus binnenkort zal ik mijn ervaring hierbij plaatsen.

De Ansorgii komt in het wild voor in de Ogul rivier in Nigeria en in de Corbal rivier in Guinea Bissau.

Polypterus Bichir Bichir
De Bichir Bichir, ook wel Nijl Bichir, is de langste soort van alle kwastvin snoeken, hij wordt meer dan een meter lang. Al is de vis in veel gebieden te vinden, het is nog wel één van zeldzaamste soorten in de hobby, omdat ze zo snel groeien en dus bijna altijd op groot formaat worden gevangen. Exporteren van zo’n grote vis kost erg veel en de prijs is dus erg hoog, meer dan de meeste mensen willen betalen voor zo’n luie vis. In Japan komen ze vaker voor, maar dat is alleen omdat de hobbyisten daar in staat zijn om veel meer geld uit te geven dan hier.
Het patroon van de Bichir Bichir lijkt erg veel op de Lapradei maar de horizontale strepen brokkelen pas net voor de staart af. Ook is de kleur een stuk donkerder, bruin met donker bruine (bijna zwarte) strepen.

De Bichir Bichir komt het meest voor in de Nijl maar ook in Lake Rudolf, de Omo Rivier, Lake Chad, Lake Chari en het Logone rivier systeem. De Bichir Bichir wordt ook in Japan gekweekt maar niet erg succesvol en ze zijn tot nu toe nog niet geëxporteerd uit Japan. Deze vis staat boven aan mijn verlanglijst, en zodra ze worden geëxporteerd ben ik van de partij.

Polypterus Bichir Katangae
De Polypterus Bichir Katangae is net zoals Senegalus Meridionalis een soort waarvan nog niet zeker is of het een eigen soort is of een regionale variatie van de Congicus. Hij is erg zeldzaam en tot nu toe nog niet in de hobby aanwezig. De vis wordt maximaal 45 cm.

Qua uiterlijk lijkt de vis op de Congicus maar dan zonder de verticalen strepen. De vis is dus egaal creme bruin tot grijs van kleur. Het is de kleinste soort van de onderkaak soorten.
De Katangae word gevonden in het Katanga gebied.


Tekst: Mark (foto's volgen)
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
 
Berichten: 12217
Geregistreerd: vr 15 feb 2008, 17:54
Woonplaats: Meerkerk

Re: Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Berichtdoor douglas » wo 27 jan 2010, 17:51

Polypterus Endlicheri Congicus

Afbeelding

Afbeelding

gisteren gekocht :-)
Avatar gebruiker
douglas
Actief lid
 
Berichten: 170
Geregistreerd: do 01 mei 2008, 21:50
Woonplaats: Harderwijk

Re: Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Berichtdoor Mark » wo 27 jan 2010, 19:09

apparte dieren!
hoe is het gedrag van de dieren?
Avatar gebruiker
Mark
Moderator
 
Berichten: 8126
Geregistreerd: za 17 mei 2008, 17:56
Woonplaats: wijk bij duurstede

Re: Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Berichtdoor Rivfader » wo 27 jan 2010, 20:06

gave visjes zijn het, wel lui af en toe :D haha maar zeer interessante beestjes wel :D

@douglas wat voor visje zwemt er nog meer bij?
Avatar gebruiker
Rivfader
Actief lid
 
Berichten: 3398
Geregistreerd: do 12 jun 2008, 00:50
Woonplaats: MAARSSEN

Re: Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Berichtdoor douglas » wo 27 jan 2010, 21:28

ik kende de vis nog van mark barton waar ik nu ook me rtg van heb,hij had er een stuk of 5,was toen al erg onder de indruk van deze vis.hem ze ook nog niet vaak op deze lengte aangeboden gezien dus was ook erg blij toen ik hem zag.

zijn gedrag is rustig en eigelijk wel erg vriendelijk nog geen ruzie/of dreiging gehad met andere vissen.verder ligt hij veel stil om de 5 minuten gaat hij in een andere hoek liggen om daar lelijk te zijn en te kijken of hij wat te eten kan vinden.

hij zit bij een rtg/grote Lnumers/roggen.
mark had er zelfs botia's bij van 15á17cm dit ging nog goed wonderbaarlijk
Avatar gebruiker
douglas
Actief lid
 
Berichten: 170
Geregistreerd: do 01 mei 2008, 21:50
Woonplaats: Harderwijk

Re: Profiel: Polypterus, onder-kaak soorten

Berichtdoor Lode » do 28 jan 2010, 02:13

Mooie vis!

Mark Barton heeft destijds ook dit mooie profiel geschreven. Alleen is hij nooit meer aan de foto's toe gekomen, als iemand deze weet te bemachtigen zouden we het profiel mooi af kunnen ronden :)
Avatar gebruiker
Lode
Beheerder
 
Berichten: 12217
Geregistreerd: vr 15 feb 2008, 17:54
Woonplaats: Meerkerk


Keer terug naar Profielen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten