Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Potamotrygon constellata 

Berichtdoor Lode op vr 30 maart 2012, 09:03


Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat. Foto's Bruce Jones
MoeilijkheidsgraadAfbeelding ........ houdbaar
Uiterlijke kenmerkenDe rug is zandkleurig van kleur en heeft een grillige zwarte lijnen tekening. Over zijn gehele disk kunnen zich stekels bevinden. Veelal zijn deze gepositioneerd over het midden van de disk en ongeveer 5 cm vanaf de diskranden gemeten. Verder bevinden de stekels zich van het begin tot het einde van de staart.
Maximale grootteVrouwen 62cm diameter en mannen 45cm diameter. Exacte lengte met staart is onbekend.
GeslachtskenmerkenHet geslacht van roggen is eenvoudig te onderscheiden van elkaar. Mannelijke roggen hebben claspers (mannelijk geslachtsorgaan) waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn van vrouwen die dit niet hebben. Zie deze link voor extra uitleg over geslachtsbepaling.
Soort naamPotamotrygon constellata (Vaillant, 1880)
FamiliePotamotrygonidae (zoetwaterroggen)
Gangbare namenStekelige zoetwaterrog, thorny river stingray
LeefgebiedAmazone, Solimões rivier (Brazilië)
WaterwaardesTemperatuur: 26 - 30 ºC
pH: 6.0 - 8.0
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterOnbekend.
ActiviteitDeze soort is een actieve jager. Vooral de vrouwtjes staan er om bekend dat ze zeer actief zijn.
Maximale leeftijdOnbekend.
VerzorgingRoggen zijn extreem gevoelig voor slechte waterwaardes en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: Wormen, muggenlarven, tubifex, spiering, mosselen, kokkels, garnalen en andere schaaldieren.
VoortplantingEr zijn nog geen resultaten vastgelegd over de kweek in gevangenschap. De kweek zal hoogstwaarschijnlijk niet veel verschillen met die van andere soorten uit de familie Potamotrygonidae
Minimale grootte aquarium2.500+ liter. Breedte van het aquarium verdient extra aandacht, gezien de volwassen grootte van de P. constellata, denk aan 2,5 x 1,2 x 0,6 meter of groter. Jongere dieren kunnen de eerste jaren in een kleiner aquarium gehouden worden. De maten die hier aangegeven worden zijn gebaseerd op een groep van 2 tot 3 roggen. Roggen zijn sociale dieren en worden bij voorkeur in groepen gehouden.
Opmerkingen en specifieke vereistenHet is verboden wildvang van deze roggensoort te exporteren vanuit Brazilië. Mocht de P. constellata ook in Colombia voorkomen (zoals uit sommige bronnen blijkt) is export mogelijk.
Medebewoners / bijvissenDe juiste "bijvis" bij roggen kiezen is lastig. De meeste volwassen roggen eten vrijwel elke vis kleiner dan ~20 cm op. Jonge roggen daarentegen worden snel gestressed door grote agressieve en/of drukke bijvissen. Grote rustige roofvissen zijn regelmatig succesvolle combinaties. Denk aan o.a. arowana's, cichliden, datnioides, l-nummers, etc. Ook deze combinaties gaan af en toe toch fout. Datnioides bovende 20 cm zijn vaak een goede keus, maar zijn niet biotoop correct. In de roofvissen database staan veel roofvissen omschreven met daarbij uitleg over de combinatie met roggen.
Wetenschappelijke artikelen/beschrijvingFishbaseNatuurlijke leefomgeving
De Potamotrygon constellata leeft in de Amazone, specifiek in de Solimões rivier.

De Solimões (Portugees: Rio Solimões) is de naam van de rivier de Amazone tussen de Braziliaans-Peruviaanse grens en de samenvloeiing met de Rio Negro, de Encontro das Águas (bovenloop Amazone, "witwater"). Bij de grens tussen Brazilië en Peru is de Amazone al een zeer brede waterstroom. Vanaf Tabatinga zoekt de Solimões rustig zijn weg door het Amazonebekken. Tot de samenvloeiing met de Rio Negro ("zwartwater") krijgt de rivier nog veel water te verwerken, zowel uit het noorden (het Hoogland van Guyana) als het zuiden (het Hoogland van Bolivia).

Afbeelding Afbeelding Afbeelding


Foto's
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
Foto's Bruce JonesVideo's
Momenteel zijn geen video's beschikbaar, we zijn nog steeds op zoek. Elke aanvulling wordt zeer op prijs gesteld.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: MikeBootsma (27)

Wie is er online

Er zijn in totaal 463 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 460 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

januari 2022

S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Afbeelding
cron