Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Profiel: Arowana's, varieteiten & anatomie

Profielen van Arowana's, Meervallen, Cichliden en overige (roof)vissen
Topic Rating:
  • 1 vote
  

Profiel: Arowana's, varieteiten & anatomie

Berichtdoor Haiko » do 28 feb 2008, 16:19

In de wereld van de arowana’s zijn er vele variëteiten. Hieronder zullen alle variëteiten genoemd en beschreven worden, van Aziatische arowana’s en Amerikaanse arowana’s tot Australische en Afrikaanse arowana’s.

Aziatische arowana’s

Aziatische arowana’s (Scleropages formosus) zijn de meest exclusieve en vaak ook mooist gekleurde arowana’s uit de familie. Volgens velen zijn Aziatische arowana’s zelfs de mooist gekleurde vissen die er voor zoetwater aquariums te koop zijn. Het sierlijke zwemmen, de perfecte schoonheid en de superieure uitstraling maken van deze vissen daadwerkelijk de koning van elk aquarium.
Vooral in Azië zelf zijn deze dieren enorm gewild en zijn het echte statusdieren die ook nog eens geluk brengen volgens de legende van de draak en de tijger. Vaak worden ze daarom in groepen van 9 gehouden; het geluksnummer van de bijgelovige Aziaten.

Aziatische arowana’s worden redelijk groot. In de natuur en in kweekvijvers kunnen ze wel 90cm worden maar in aquaria houdt het vaak op met ongeveer 70cm.

Aziatische arowana’s zijn een bedreigde diersoort en vallen onder de CITES regeling. Ze mogen niet zomaar geïmporteerd en geëxporteerd worden. Alle officiële Aziatische arowana’s worden op jonge leeftijd gechipped. Om deze dieren te verkopen heeft men een CITES verklaring nodig en daarbij krijgt men een certificaat met de soortnaam en het chipnummer. Wanneer een Aziatische arowana wordt aangeboden zonder deze papieren, is het een illegaal ingevoerd exemplaar welke men beter niet kan kopen.


Hieronder zullen alle soorten Aziatische arowana’s besproken worden.

Rode Arowana’s, grade 1

Rode arowana’s zijn, zoals de naam al zegt, de rode variant van de Aziatische arowana.
Rode arowana’s komen oorspronkelijk uit Indonesië, uit de provincie Kalimantan. Hier bevinden zich de rivier Kapuas en het Sentarum meer, waar de topkwaliteit Chili Red en Blood Red vandaan komen. Het Sentarum meer omvat vele kleine meertjes en ligt in verbinding met de Kapuas. Het water hier bevat veel mineralen en ook het bekende Black Water waardoor de dieren uit deze wateren zo enorm mooi kleuren. Door de vele kleine meertjes en habitats, zijn er ook vele variëteiten van super red arowana’s ontstaan. Denk hierbij aan andere rode kleur, dieper lichaam en andere vorm van de kop; de zogenaamde Spoonhead.

Omdat super reds net een beetje goedkoper zijn dan Crossbacks en daardoor enorm veel aftrek vinden, zijn vele kwekers in Azië massaal super reds aan het kweken waardoor er nu steeds meer op de markt komen en de prijzen hopelijk in de toekomst iets gunstiger worden. Super reds worden nu in alle grote productielanden van Azië gekweekt; denk aan Singapore, Maleisië, Thailand en Indonesië.

Rode arowana’s ontwikkelen hun kleur met de tijd. Wanneer ze jong zijn hebben de goede kwaliteit vissen al zeer rode vinnen en rode lippen met barbels. Verder hebben goede vissen op jonge leeftijd een goede glans op de zijkant van het lichaam. Wanneer de vissen wat ouder worden zal het kieuwdeksel mooi rood worden maar zullen ook de schubben de fel rode kleur gaan weergeven waardoor de hele vis de befaamde rode gloed zal krijgen. Het hele kleurproces kan echter jaren duren, iets wat het voor de houder van het dier leuk en spannend maakt om te zien hoe de vis ontwikkelt.

Er zijn 4 variëteiten van rode arowana’s: Blood Red, Chili Red, Orange Red en Golden Red. Deze 4 soorten zijn ondergebracht in de term Super Red of Grade 1 Red. Van deze 4 variëteiten zijn alleen de Blood Red en Chili Red echte super reds, de Orange Red en Golden Red hebben niet de kwaliteits eigenschappen van de eerste 2. Ze zijn minder rood, zelfs oranje. Vanwege de verkoop van vissen wordt de term super red door veel kwekers gebruikt terwijl de vis niet perse top kwaliteit hoeft te zijn. Daarnaast heeft elke kweker ook weer een eigen naam voor de verschillende Super reds. Zo worden de Blood Red arowana’s van Qian Hu farm ‘Violet Fusion Red’ genoemd en heten de super reds van Panda Aquatics ‘Panda Red’.

Door het eerder genoemde verschil in habitats en het daardoor ontstaan van verschillende kleuren, hebben kwekers uit Indonesië vroeger een onderscheid gemaakt voor de rode arowana’s uit die gebieden: Chili Red en Blood Red. Zoals de naam al doet vermoeden, zit het verschil tussen deze 2 variëteiten in de kleur. De Chili Red heeft de kleur van chili terwijl de Blood Red de kleur heeft van bloed. De Blood Red kleurt over het algemeen iets sneller dan een Chili Red. Verschillen in kleur kunnen niet altijd even makkelijk te zien zijn. Het meest gebruikt en makkelijker af te lezen onderscheid bevindt zich op de schubben.
De hoeveelheid kleur op de schubben is een goede indicator; Blood Reds hebben vaak dikke rode randen terwijl de schubben van Chili Reds vaak dunnere rode randen hebben.
Naast het verschil in kleur zijn er echter ook nog andere kleine verschillen tussen de 2 variëteiten. Deze zijn vaak ook lastig te zien.
Het grootste verschil zit in de lichaamsvorm. Chili Reds zijn vaak breder en hoger terwijl Blood Reds slanker en langer zijn waardoor de algemene indruk van een Chili Red veel massiever is. Natuurlijk hangt de lichaamsvorm af van het voeder regime. Chili Red arowana’s hebben vaak grote rode ogen en een staartvin in de vorm van een diamant terwijl een Blood Red iets kleinere, meer wittere ogen heeft en een wat meer afgevlakte staartvin.

Tot slot bestaan er ook kruisingen tussen Super Red arowana’s en RTG arowana’s. Deze vissen worden Amber Red genoemd.

Blood Red Arowana
1.jpg


Chili Red Arowana
2.jpg


Rode Arowana’s, grade 1.5 en 2
Naast de superieure kwaliteit van Super Red arowana’s, zijn er ook mindere kwaliteit rode arowana’s te koop. Deze zogenaamde grade 1.5 of grade 2 rode arowana’s zijn kruisingen van Super Reds met Banjar Red of Groene arowana’s.
Soms worden er hormoonbehandelingen of andere kleur versterkers aan de vis gegeven om de rode kleur beter door te laten komen.
Deze arowana’s hebben vaak een wat rondere kop en een veel minder mooie glans. Ook is de basis kleur van de schubben valer en vaak wat lichter groen of geel.
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Haiko » do 28 feb 2008, 16:21

Crossback Arowana’s

Naast de Super Reds, zijn Crossbacks (Xbacks) de andere variant Aziatische arowana’s die zeer duur zijn. Doordat er relatief weinig aanbod van deze vissen is, is de prijs hoog. Op dit moment worden Xbacks alleen in Maleisie en Singapore gekweekt.

Er zijn meerdere namen voor de Xback; Cross Back Golden, Pahang Gold, Malayan Bonytongue, Bukit Merah Blue, Taiping Golden en Malaysian Gold maar uiteindelijk duiden ze allemaal op de Golden arowana. Deze vele namen komen voort uit de vele gebieden in Maleisie waar deze vis oorspronkelijk vandaan komt.
De Golden arowana heeft zijn naam te danken aan de gouden schubben die volledig over de rug van het dier heenlopen, over de 6e rij schubben; vandaar ook de naam Crossback. In het engels wordt dit 6th level crossing genoemd. Jonge dieren hebben echter vaak nog geen kleur op de 6e rij schubben op de rug, dit is iets wat met de tijd ontwikkeld bij kwalitatief goede dieren. Er zijn ook Xbacks die nooit volledig over de rug kleuren maar bij wie slechts de onderkant van de 6e rij schubben iets kleuren. Dit zijn dieren met genetisch minder potentieel.
De Xbacks kunnen onderverdeeld worden in verschillende kleur varianten die allemaal duiden op de basis kleur van de schubben van het dier. Zo is er Silver based, Gold based, Green based, Blue based en Purple based. Deze laatste 2 worden ook wel door elkaar gebruikt omdat ze zo op elkaar lijken. Daarnaast heeft elke kweker ook weer een eigen naam voor de verschillende Xbacks. Zo worden de Blue based Xbacks van Qian Hu farm ‘Electric Blue Crossback’ genoemd en heten de Blue based Xbacks van Panda Aquatics ‘Panda Blue Xback’.
Tegenwoordig zijn er veel kwekers die de bovengenoemde varieteiten met elkaar kruisen om nog mooiere kleur varianten te krijgen.
Een van de meest dure en mooie varianten is de 24K Golden. Deze vis is een zwemmende goudstaaf. Deze Golden based variant kleurt op jonge leeftijd al zeer mooi en heeft als enige van de Xback varianten de mogelijkheid om over de rug met de gouden kleur te doorlopen.

Xbacks verschillen van RTG’s in de kleur op de 6e rij schubben, de glans en de intensiteit van de kleuren. Verder hebben jonge Xbacks “parel schubben” nabij de staart en rugvin. Dit duidt op de mogelijkheid tot kleur op de 6e rij schubben wanneer ze groter worden.
Super Red arowana’s zijn eigenlijk ook Xbacks waarbij het rood over de rug loopt. Toch heeft deze variant een eigen soortnaam gekregen. Super Red arowana’s hebben vaak langere en grotere vinnen dan Xbacks. Vooral de borstvin is bij rode arowana’s veel groter maar de kop van een Xback is in verhouding iets groter dan bij de rode variant.

Tot slot is er ook een kruising tussen een Super Red en een Xback; de Tong Yan Arowana. Deze vis wordt ook wel Red Splendour Xback genoemd.

Golden Xback
3.jpg


Jonge Electric Blue Xback
4.jpg


Superieure kwaliteit Xback
5.jpg


Tong Yan arowana
6.jpg
6.jpg (23.17 KiB) 15941 keer bekeken
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Haiko » do 28 feb 2008, 16:24

Red tail Golden Arowana’s

De Red Tail Golden (RTG) of Indonesia Golden Arowana valt onder de zelfde varieteit als de hierboven genoemde Golden arowana’s; de Xbacks. Deze soort komt echter net als de Super Red oorspronkelijk uit Indonesie.
Het grote verschil met Xbacks is dat de RTG nooit kleur op de 6e rij schubben krijgt. Vaak hebben RTG kleuring tot op de 4e rij schubben met een beetje kleur op de 5e rij. Sommige dieren, waarvan de kwaliteit erg goed is, hebben kleur geheel over de 5e rij schubben. Deze dieren worden High Back RTG genoemd. Het verschil in kleur verklaard ook gelijk het grote verschil in prijs met de Xbacks en RTG’s kunnen vaak al voor een fractie van Xback gekocht worden. RTG’s kunnen, net als Xbacks, ook met verschillende basis kleuren komen. Er bestaan ook Blue based, Green Based en Gold based varianten. Zoals eerder genoemd zijn RTG’s minder goed en minder vel gekleurd dan Xbacks. De vinnen en lippen van beide soorten lijken wel erg veel op elkaar.

Red Tail Golden arowana’s zijn, van alle Golden arowana’s, de grootste soort. Ze zijn vaak ook agressiever. Ze staan zelfs bekend als de meest agressieve Aziatische arowana.

Red Tail Golden
7.jpg


High Back RTG
8.jpgGroene Arowana’s

Groene arowana’s zijn, zoals de naam al zegt, een groen gekleurde arowana. Dit is net als de Yellowtail een van de goedkoopste soorten Aziatische arowana’s.
De soort heeft een wijde verspreiding en komt oorspronkelijk uit Thailand, Maleisie, Myanmar, Indonesie en Cambodja etc. Doordat de soort zo wijd verspreid is, zijn er ook vele kleurvarianten mogelijk. De meeste vissen zijn gewoon grijs groenig maar sommige soorten kunnen ook een diepe paarse basis kleur hebben, wat de prijs uiteraard goed doet stijgen.
Een vrij recent in trek geraakte groene variant uit Maleisie is de Nami Green arowana. Deze groene variant wordt nu voor hoge prijzen verkocht door het slangen patroon op het lichaam van de vis.

9.jpg


Zilveren Aziatische Arowana’s

Zilveren Aziatische arowana’s, niet te verwarren met de Zuid Amerikaanse Zilveren arowana, zijn een andere goedkope Aziatische variant. Zoals de naam al zegt zijn deze vissen grijs van kleur. Er zijn 2 varianten; de Grey tail en de Yellow tail arowana. De originele Yellow tail uit Indonesie wordt ook wel Banjar Red genoemd. Op jonge leeftijd lijken deze dieren vrij veel op Super Reds maar hoe ouder ze worden, hoe geler de staart wordt.
De grey tail is geheel grijs en lijkt erg veel op een Groene arowana. Volgens sommigen is dit ook dezelfde soort.
Zilveren Aziatische arowana’s komen oorspronkelijk uit Borneo, Indonesie.

Banjar Red arowana
10.jpg
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Haiko » do 28 feb 2008, 16:26

Termen

Spoonhead

De term Spoonhead duidt op een knik achter de kop, die de vis een soort lepelachtige look geeft. De rug van de arowana is hoger dan de kop.
Vaak kan met veel voeren een kleine knik achter de kop bereikt worden maar in Azië worden er ook arowana’s gekweekt met deze eigenschap.

Emperor Red Spoonhead
11.jpg


King of Arowana

De King of Arowana of Fa Fu Long is een arowana met een heel diepe knik achter de kop (spoonhead) en een kort lichaam. Het is een misvorming die veel waarde heeft in Azië en ondanks het rare uiterlijk, duur betaald moet worden.

King of Arowana
12.jpg
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Haiko » do 28 feb 2008, 16:28

Amerikaanse Arowana’s

In Zuid Amerika worden 2 arowana soorten gevonden: de Zilveren en de Zwarte arowana. Beide soorten lijken sterk op elkaar en hebben een soortgelijke lichaamsvorm.

De Zilveren arowana (Osteoglossum bicirrhosum) is de meest voorkomende en goedkoopste arowana soort die te koop is. Het is ook een van de grootste soorten die men kan kopen. In het wild zijn extreem grote exemplaren van tegen de anderhalve meter gevangen. In gevangenschap blijven ze vaak kleiner met een maximum rond de 1 meter.
De dieren komen van oorsprong uit de rivieren de Amazone, de Rupununi en de Oyapock en in stilstaande wateren in Guyana in Zuid Amerika. Ze leven daar in ondergelopen bossen, moerassen en ondiepere wateren.
Zoals de naam al zegt, is het lichaam van de Zilveren arowana geheel zilver. De dieren hebben een zeer mooie glans met soms rode, blauwe en roze tinten op de schubben. De vinnen hebben dezelfde kleuren als de rest van het lichaam. Vooral op jonge leeftijd hebben zilveren arowana’s veel rood op de vinnen. Veel verkopers gebruiken dit als extra verkoop argument terwijl de kleur na enige tijd volledig verdwijnt.

De Zilveren arowana wordt tegenwoordig in veel landen gekweekt om aan de enorme vraag te voldoen. Met het kweken zijn helaas ook inteelt foutjes ontstaan in de vorm van hangogen (Drop Eye).

De Zwarte arowana (Osteoglossum ferreirai) lijkt zoals gezegd veel op de zilveren arowana maar heeft een wat meer donkere lichaamskleur. De vinnen van de zwarte arowana hebben op jonge leeftijd een blauwe gloed waardoor de dieren ook wel blauwe arowana’s worden genoemd. Met de jaren verdwijnt vaak het meeste blauw en blijft er een mat grijze vis over.
Ten opzichte van de Zilveren arowana is de Zwarte arowana slanker qua lichaamsvorm. De staart is ook puntiger waardoor het dier een geheel andere uitstraling heeft. Ook in lengte blijft de Zwarte arowana iets kleiner dan zijn Zilveren familielid. In het wild worden ze nog wel een meter lang maar in gevangenschap wordt de 80cm vaak niet gehaald.


Jonge Zilveren Arowana
13.jpg


Zwarte Arowana
14.jpg
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Haiko » do 28 feb 2008, 16:29

Australische Arowana’s

In Australië worden 2 soorten arowana’s gevonden: de Jardini en de Leichardti arowana.

De Jardini (Scleropages jardini) is een van de meest voorkomende arowana soorten. Het dier staat bekend onder vele namen; Northern Saratoga, Jardine Saratoga, Gulf Saratoga, Australian Gold of Pearl Arowana en Jardini Saratoga. Het dier komt uit dezelfde familie als de Aziatische arowana en lijkt qua lichaam ook zeer veel op zijn Aziatische neef. Het grote verschil zit hem in de grootte en het aantal van de schubben en de kleur. Jardini’s hebben veel meer kleine schubben dan de Aziatische arowana’s. De schubben zijn bruin/brons van kleur en elke schub heeft een rode stip wat het dier een mooie roodachtige glans geeft. De vinnen van de Jardini zijn donkerder dan het lichaam, met een donkerrode glans en lichtere stippen. Op de kieuwdeksels bevinden zich ook weer rode stippen en streepjes.

Jardini’s worden niet zo groot in gevangenschap; vaak worden ze niet groter dan 50-55cm. Dit maakt ze geschikt om in kleiner bakken te houden. Ze moeten meestal wel alleen gehouden worden omdat het een zeer agressieve vis is. In de literatuur staat hij bekend als de meest agressieve arowana soort.

Kop van een Jardini
15.jpg


De Leichardti arowana (Scleropages leichardti) heeft ook vele namen: Dawson River Saratoga, Southern Saratoga, Spotted Barramundi, Australian Spotted Arowana en Leichardti Saratoga.
Het lichaam van de Leichardti is iets langgerekter en de kop van is iets ronder dan die van de Jardini. Leichardti’s zijn iets lichter van kleur dan Jardini’s maar hebben wel de stippen op de schubben.


Afrikaanse Arowana’s

De Afrikaanse arowana (Heterotis niloticus) komt in vele delen van Afrika voor; van Senegal en Gambia tot grote delen van oost Afrika. Deze soort wordt wel arowana genoemd maar is meer venwant met zijn grote neef uit Zuid Amerika, de Arapaima.

De Afrikaanse arowana kan in het wild een lengte bereiken van ongeveer een meter maar net als bij de meeste vissoorten blijft hij in gevangenschap iets kleiner. Het grote verschil met andere leden uit de arowana familie is de mond van deze vis. Aangezien deze soort een plankton eter is, is er geen behoefte aan een grote mond aan de bovenkant van de kop. Deze soort heeft daarom een vrij kleine mond aan de onderkant van de kop.

Het lichaam van de Afrikaanse arowana doet het meest denken aan de Zuid Amerikaanse arowana’s. Het langgerekte grijze lichaam heeft dezelfde soort vinnen als de Zwarte en Zilveren arowana alleen zijn deze iets kleiner. Vooral de borstvin is erg klein ten opzichte van andere arowana soorten. De vinnen zijn donker van kleur.


Platinum en Snow arowana's

Naast alle boven genoemde varianten zijn er ook nog Platinum varianten van de verschillende soorten.
Platinum arowana's missen normale pigment cellen waardoor ze zeer bleek en wit over zijn. Daarnaast hebben ze wel zeer veel guanine in het pigment. Deze aminozuur crystallen zorgen voor een glans die normale arowana's niet hebben. Door guaninen kunnen Platinum arowana's vele glansrijke kleuren hebben.
Er bestaan ook Snow Platinum arowana's. Deze variant heeft extreem veel guanine waardoor hij helemaal spierwit wordt.

16.jpgEr zijn experimenten gedaan met arowana's in een compleet witte omgeving om te kijken of de arowana's platinum zouden worden. Het resultaat was lijkend maar niet hetzelfde. Wanneer deze vissen terug kwamen in een normale bak kwam de kleur ook weer terug.
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor OEOTS » do 28 feb 2008, 20:07

wow, geweldig verhaal..

ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten arowana's waren :o ik zou zijn blijven hangen bij zilver zwart en rood ;)
Orinoco Obsessed
Avatar gebruiker
OEOTS
Erelid
 
Berichten: 10
Geregistreerd: ma 25 feb 2008, 10:31
Woonplaats: Bussum

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Bobbie » di 04 maart 2008, 22:59

Dit is echt super! Ik ga dit morgen even rustig lezen, heb er nu geen tijd meer voor!
Avatar gebruiker
Bobbie
Actief lid
 
Berichten: 3554
Geregistreerd: za 27 dec 2008, 16:55

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Haiko » wo 05 maart 2008, 10:00

Wanneer er gesproken wordt over arowana's, worden er vaak allerlei termen gebruikt. Hierbij een plaatje wat alle onderdelen van de arowana benoemd:

aro%20naam1.JPG


Edit:
Thanks Bobbie, Hopelijk is t leerzaam; laat het even weten :)

Er komen nog een aantal fotos bij maar die moet ik nog gestuurd krijgen. Toestemming is af en toe lastig :)
Avatar gebruiker
Haiko
Actief lid
 
Berichten: 1347
Geregistreerd: vr 22 feb 2008, 13:58
Woonplaats: Wageningen

Re: Arowana Varieteiten

Berichtdoor Erik » vr 21 maart 2008, 23:28

Echt heftige stukjes leesvoer. Super.
19x Black Diamond Leopoldi F2 (pups)
Avatar gebruiker
Erik
Actief lid
 
Berichten: 6453
Geregistreerd: ma 03 maart 2008, 12:54
Woonplaats: Ridderkerk

Volgende

Keer terug naar Profielen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten

cron